Geschiedenis

Héél lang geleden, reeds in september 1870, werd een stukje grond gekocht door Karel Van Deyck, die huwde met Joanna Dieltjens in 1871. In datzelfde jaar werd een kleine boomkwekerij gesticht.

Vier jaar na het overlijden van Karel Van Deyck (in juli 1881) huwde Joanna Dieltjens met Gust Van der Auwera, wie als “gast” in dienst was bij de kwekerij.

Samen met een zoon uit het eerste huwelijk, namelijk Leon Van Deyck, heeft Gust Van der Auwera deze boomkwekerij verder uitgebreid.
Doch, het kweken van bomen zat Leon Van Deyck niet echt in het bloed. Hij werd een self-made horlogemaker en zei de boomkwekerij vaarwel.

In november 1920 volgde Frans Van der Auwera, gehuwd met Joanna De Weerdt, zijn vader op. Vele beuken, eiken en fruitbomen, die op het einde van de 19de eeuw geplant werden, staan er nu reeds als reuzen bij in de nog resterende tuinen van onze gemeente. Reeds in die tijd werd een uitbreiding van het assortiment doorgevoerd, nl. kweken van rozen en sierheesters in volle grond.

In 1951 was het de beurt aan Emiel Van der Auwera en in 1958 kwam broer Jos er ook bij. Deze laatste werd verantwoordelijk voor de tuinaanleg. Emiel, een echte boomkweker en botanicus, richtte een plantencentrum op voor de particuliere verkoop. Ook startte hij als één van de eersten in België met containerteelt en evenzo als primeur had hij een frigo om de bos- en haagplantjes in te bewaren.

In 1982 droeg Emiel het vaandel over aan zijn zonen Guy en Paul. Vanaf deze generatie werd het bedrijf opgesplitst in twee bedrijven, nl. boomkwekerij Van der Auwera (zonen van Emiel) en tuinaanleg Van der Auwera (zonen van Jos).

Guy was de boomkweker en dreef de groothandel op, terwijl Paul zich volledig ontfermde over de particuliere verkoop en het plantencentrum in 1996 een complete nieuwe look gaf.

Na het overlijden van Guy in 2009 nam zoon Dries de taken van zijn vader over en werkt nu samen met zijn oom Paul.

Het is en blijft een heus familiebedrijf waar we fier mogen op zijn!